roboti care se reproduc
Cercetătorii americani au creat primii roboți care se pot reproduce, numiți xenoboți
Acum cercetătorii care i-au creat la Universitatea Vermont, Universitatea Tufts și Institutul Wyss pentru Inginerie Inspirată Biologic din cadrul Harvard spun că au descoperit o formă nouă de reproducere biologică, diferită de cea a oricărei plante sau animal cunoscut de știință.
Robot sau organism?
Celulele stem sunt celule nespecializate care au abilitatea de a se dezvolta în tipuri diferite de celule. Ca să facă xenoboți, cercetătorii au luat celule stem vii din embrionii broaștelor și le-au lăsat să incubeze. Nu există nicio manipulare a genelor.
„Cea mai mare parte a oamenilor cred că roboții sunt făcuți din metale și ceramică, dar nu este vorba din ce este făcut un robot, ci ce face, adică să acționeze de sine stătător în numele oamenilor”, spune Josh Bongard, profesor și expert în robotică la Universitatea Vermond și autorul principal al studiului.
„Astfel, în acest mod este un robot, dar este în mod clar și un organism realizat din celule nemodificate genetic de broască”, spune el.
Un nou mod de a se înmulți
„Astfel, în acest mod este un robot, dar este în mod clar și un organism realizat din celule nemodificate genetic de broască”, spune el.
Un nou mod de a se înmulți
Bongard spune că echipa a descoperit că xenoboții, care erau inițial de formă sferică și alcătuiți din 3.000 de celule, se pot înmulți. Dar se întâmplă rar și doar în condiții specifice. Xenoboții folosesc „replicarea cinetică”, un proces care este cunoscut la nivel molecular, dar care nu a fost niciodată observat în organisme, conform lui Bongard. Cu ajutorul inteligenței artificiale, cercetătorii au testat miliarde de forme pentru corpul xenoboților, astfel încât acestea să fie mai eficiente la acest tip de replicare.
Comments
Post a Comment